Nieuws & blogs

07 jun 2016

Cybercrime: u moet nu echt iets aan security gaan (laten) doen…


Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Een blog van ICTaurus directeur Nico de Bie:

Cybercrime: u moet nu echt iets aan security gaan (laten) doen…

 

"Wij worden zelf een beetje zenuwachtig van dit soort teksten. U inmiddels ook? Wij worden dagelijks vanuit vele hoeken en gaten bestookt met cybercrime verhalen en vooral met de vraag:  ‘heb je genoeg aan veiligheid gedaan’. Ja, zeg ik dan. Wij hebben onze zaakjes heel goed op orde en dan leg ik uit welke maatregelen we intern getroffen hebben. ‘En jullie klanten dan’, komt er dan achteraan. En dan moet ik tot mijn spijt toegeven dat er nog talloze gezondheidscentra, huisartsenpraktijken en apotheken zijn die er nog niet alles aan gedaan hebben om het veiligheidsniveau van hun IT systeem te verhogen. Gelukkig zijn er ook al velen bereid geweest om  te investeren in veiligheid door onze adviezen, voorstellen en maatregelen over te nemen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat het bij cyberrisico’s vooral gaat over dienstverlening. Over het helpen van gebruikers hun IT infrastructuren en het databeheer zo veilig mogelijk te maken. En om bewustwording te creëren.

 

Er zijn inmiddels verzekeringen op de markt met ‘Cyberdekking’. Maar wat is eigenlijk de schade  die een cyberaanval kan veroorzaken? Wat kost het als een crimineel uw data versleutelt? En wat doen we als hij vraagt om ‘losgeld’ zodat u weer toegang kunt krijgen tot uw eigen originele data (dit zijn praktijken die nu, vandaag de dag in Nederland voorkomen). Het verzekeren tegen cybercrime is een risico dat moeilijk is uit te drukken in geld. Hoe bereken je bijvoorbeeld de schade als na een aanval gevoelige informatie op straat komt te liggen? Zowel financiële schade als imagoschade.

 

Uiteindelijk zal het bij cybercrime net zo zijn als met fietsen: de fiets met het grootste slot wordt als laatste gestolen.

 

 

En wat doen wij dan voor onze klanten als het over beveiliging gaat?

Het beveiligingsfundament dat wij aan onze gebruikers leveren bestaat uit een goede backup, de ICTaurus Security Baseline (ISB) in combinatie met Essential Vision & Awareness (EVA):

- op een ‘diep’ systeemniveau worden alle mogelijke ‘best practices’ beveiligingen aan gebracht;

- het systeem wordt 24*7*365 gemonitord;

- toplevel anti-malware software is geïnstalleerd;

- het systeem wordt continue pro-actief beheerd zodat het altijd up-to-date is.

100% bescherming tegen cybercrime kunnen we daarmee niet geven, maar we doen er alles aan wat we kunnen.

Al met al een flink slot!

 

 

Het (grootste) beste slot kunnen we echter aanreiken door middel van onze dienst AnyDeviceAnywhere (ADA), een totaaloplossing waarmee de hoogste enterprise-beveiligingsstandaarden beschikbaar worden gesteld voor MKB, huisartsen- en fysiotherapiepraktijken en welzijnsorganisaties. "