Nieuws & blogs

01 jun 2016

De beste virusscanner ten behoeve van het systeem van de gebruiker


 

ICTaurus is altijd op zoek naar de beste virusscanner om het systeem van de gebruiker zo goed mogelijk te beschermen tegen hedendaagse bedreigingen.

Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

In onze uitgebreide onderzoeken beoordelen we op:detectie van malware, prestaties en false positives. Daarbij is het voor ons (en voor onze klanten) vooral van groot belang dat het programma vlekkeloos samenwerkt met het Huisarts Informatie Systeem (HIS), Apotheek Informatie Syteem (AIS) en andere belangrijke applicaties bij onze gebruikers. Het kost heel wat hoofdbrekens om dit goed te krijgen en goed te houden.

 

Bitdefender (al jaren als beste getest, in onderstaande test de maximale score behaald!) hebben wij volledig geïntegreerd in ons monitoring en proactieve beheer systeem EVA . Dat betekent dat wij realtime informatie hebben over de werking van het beveiligingssysteem. Zo kunnen we zien of die beste virusscanner ook nog eens werkt op het systeem van de gebruiker (als je niet monitort, hoe weet je dan of de virusscanner correct functioneert?).


Test: de beste virusscanners voor Windows 10 vergeleken 

Bron: security.nl

 

Windows 10 beschikt met Windows Defender over een ingebouwde virusscanner, maar die presteert zeer matig, zo blijkt uit een nieuwe test van het Duitse testlab AV-Test. Voor de test werden 22 virusscanners en internet security suites voor consumenten met elkaar vergeleken.

 

De pakketten werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en false positives. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar "zero-day malware" en malware-exemplaren die in de laatste vier weken zijn ontdekt. Alleen Bitdefender, Kaspersky Lab, Qihoo 360 en Trend Micro detecteren 100% van de malware. Avast, Bitdefender, F-Secure, K7 Computing, Kaspersky Lab, Panda Security, Qihoo 360, Symantec en Trend Micro scoren op dit onderdeel echter de maximale 6 punten. Het is namelijk niet vereist om 100% van alle malware te detecteren om toch de volledige 6 punten te halen. Microsoft Windows Defender scoort 3 punten.

 

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiëren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Nieuw in het overzicht van AV-Test is dat deze waardes nu zowel op een standaardcomputer als high-end machine worden weergegeven. Avira en Bitdefender zijn de enige die de volle 6 punten halen. Emsisoft eindigt met 3,5 punten als laatste.

 

Als laatste kwamen de 'false positives' aan bod, dat voor de meeste pakketten geen probleem is. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Elf producten scoren hier maximaal. Alles bij elkaar opgeteld komt Bitdefender met 18 punten als beste uit de bus, gevolgd door Avira, Kaspersky Lab, Symantec en Trend Micro met elk 17,5 punten. Windows Defender eindigt met 13,5 punten op de één-na-laatste plek, voor Quick Heal dat op 10,5 punten uitkomt. Hieronder het volledige overzicht.