Nieuws & blogs

25 feb 2016

Criminelen verleggen terrein naar diefstal persoonsgegevens


 

Cybercriminelen hebben zich in 2015 meer gericht op het stelen van persoonsgegevens en identiteiten dan het jaar ervoor. In totaal zijn er in 2015 maar liefst 707,5 miljoen gegevens gestolen. Dat meldt nu.nl op basis van informatie van beveiligingsbedrijf Gemalto.

Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

Er waren volgens het jaarlijkse rapport Breach Level Index van Gemalto vorig jaar 1.673 gemelde inbraken op computersystemen. Volgens de onderzoekers richten criminelen zich steeds meer op diefstal van persoonlijke informatie, want bij 53 procent van de inbraken ging het de criminelen om persoonsgegevens. In 2013 en 2014 werden nog vooral financiële gegevens en creditcardinformatie gestolen. Wel nam het totale aantal gestolen gegevens af. In 2014 was dat nog een miljard. Toch was het in 2015 ook nog goed raak. Gemiddeld elke seconde wisten criminelen 22 computerbestanden te ontfutselen. Dat is 39 procent minder dan in 2014, maar het ging wel vaker om persoonsgegevens.


In 2015 zijn er 46 grote inbraken geweest waarbij meer dan een miljoen gegevens werden gestolen. Bij 47 procent van de inbraken is het overigens niet duidelijk hoeveel informatie de criminelen hebben buitgemaakt. De meeste schadelijke inbraak had plaats bij de Amerikaanse verzekeraar Anthem, waar 78,8 miljoen klantgegevens werden gestolen. 50 miljoen identiteitsgegevens verdwenen na de hack van een Turkse overheidswebsite. Een Koreaans farmaceutisch bedrijf kwam op de derde plek met 43 miljoen gestolen persoonsgegevens. Verder verdwenen 22 miljoen persoonsgegevens van een Amerikaanse overheidswebsite en raakten bij het Amerikaanse Experian 15 miljoen persoonsgegevens in verkeerde handen. 43 procent van de gestolen persoonsgegevens verdwenen bij overheidsorganisaties. 22 procent kwam van zorginstellingen.

In bijna alle gevallen ging het om niet versleutelde informatie. Slechts bij 4 procent van de inbraken, zullen de criminelen erg veel moeite moeten doen om de versleutelde bestanden te ontcijferen, als dit al lukt. Volgens Gemalto werden van de 1.673 gemelde inbraken er 964 door cybercriminelen gepleegd. In een derde van de gevallen vond de inbraak plaats door of in opdracht van een overheidsinstelling. Bij die inbraken zijn 107,7 miljoen gegevens ontfutseld.

Bron: https://beveiligingnieuws.nl/

Cybercrime