Nieuws & blogs

01 okt 2015

Unieke blokjescode op medicijnen tegen vervalsing | 2D barcodescanner noodzakelijk


Mensen kopen steeds vaker vervalste medicijnen via internet. De farmaceutische industrie gaat de strijd aan en introduceert een unieke blokjescode.

Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Medicijnen kopen op internet is niet altijd even veilig. Soms wordt zelfs rattengif en verf gebruikt om de ingrediënten bij elkaar te houden. Brancheorganisatie Nefarma komt met een unieke blokjescode om een einde te maken aan vervalste medicijnen. De komende jaren moet elk doosje geneesmiddelen zo'n code krijgen.

Vervalst geneesmiddel

Volgens Armand Voorschuur, senior beleidsadviseur bij brancheorganisatie Nefarma, wordt het aantal vervalste medicijnen dat iemand koopt bij een "internetapotheek waarvan je niet zeker weet of die bij je eigen apotheek hoort of te vertrouwen is", geschat tussen de 60 tot 100 procent.

Europese databank voor blokjescodes
De blokjescodes komen in een databank, die Europees gekoppeld wordt aan apotheeksystemen. Zo kan elke apotheker in de EU controleren of het middel dat verkocht wordt echt is. Ook in Europa komt het "heel soms" voor dat er vervalste geneesmiddelen in de apotheken terechtkomen, zegt Overschuur.

Overschuur: "Elke verpakking krijgt een uniek nummer mee dat de apotheker in staat stelt het medicijn te scannen op echtheid."

Gemak en schaamte

Mensen kopen medicijnen op internet vanwege gemak of schaamte, legt Overschuur uit."Mensen willen niet voor een afslankmiddel of erectieprobleem naar de dokter." Hij adviseert vanwege mogelijke gezondheidsrisico's toch het normale circuit te doorlopen. 

Vervalste geneesmiddelen zijn schadelijk voor de volksgezondheid en kunnen niet alleen gezondheidsschade aanrichten, in het ergste geval leiden ze tot de dood. De afgelopen jaren is het aantal onderschepte medicijnen in de EU "schrikbarend toegenomen", zegt Nefarma. Bij een controle zijn in één week ruim 21 miljoen illegale geneesmiddelen onderschept. Het internet is daarbij de grote boosdoener.

EU werkt aan wetgeving
De Europese Commissie werkt aan wetgeving die de blokjescode en de database mogelijk moet maken. Als alles goed gaat, wordt deze wetgeving begin 2016 ingevoerd. Daarna hebben partijen drie jaar de tijd om het systeem op poten te zetten.

Sinds begin deze maand moeten aanbieders die medicijnen online legaal verhandelen een logo op hun website plaatsen. Klanten kunnen controleren of er legaal medicijnen te koop zijn en welk soort medicijn de webapotheek mag verkopen.

Bron: www.bnr.nl

Wat betekent dat voor u?

De "blokjescodes" kunnen niet gescand worden met een 1-dimensionale (streepjescode) barcodescanner. Om de nieuwe codes te kunnen scannen is een 2-dimensionale barcodescanner noodzakelijk. ICTaurus zal dan ook per heden 1D/2D barcodescanners (van Datalogic) adviseren / uitleveren. 

Voordelen van de Datalogic 2D barcodescanners:

    • Standaard 5 jaar fabrieksgarantie;
    • Green spot (het "gepiep" kan uitgezet worden. De barcodescanner geeft dan een Green Spot als data goed is ontvangen);
    • 2,5 x snellere verwerking dan de huidige barcodescanners;
    • Zijn verkrijgbaar in zwart en wit. Zwart is de standaard kleur;
    • Voorbeeldmodel, ook in blokmodel verkrijgbaar:
 

 Onder andere onderstaande barcodescanners zijn 1D-uitvoeringen:

- Orbit MS7120

- Metrologic Voyager MS9540

- Motorola LS2208