Nieuws & blogs

11 aug 2015

Release Microsoft Windows 10 (update 11 augustus 2015)


Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

 
Update 11 augustus (2) - Privacy patiëntgegevens niet gewaarborgd na installatie Windows 10

"Wie Windows 10 installeert, geeft standaard toestemming om allerlei privacygevoelige gegevens naar Microsoft te verzenden.

Zorginstellingen en zorgprofessionals die Windows 10 gebruiken, lopen een reëel risico dat ze hierdoor handelen in strijd met de geldende wetgeving. Want het zijn niet alleen 'onschuldige' data die Microsoft verzamelt. Veel van de data zijn uitermate privacygevoelig. Niet alleen contact- en agendagegevens, maar ook surfgedrag, Wi-Fi-wachtwoorden, locatiegegevens en zelfs potentieel alle 'typing and inking data' (oftewel: alles dat getypt of anderszins in de computer ingevoerd wordt) worden standaard naar Microsoft verzonden. Bovendien worden foutrapporten, in voorkomende gevallen inclusief op de computer opgeslagen documenten van de gebruiker, automatisch verzonden. Hierbij komt nog dat Microsoft een Amerikaans bedrijf is. Volgens de Wbp mogen persoonsgegevens niet naar landen buiten de EU verzonden worden. Dit geldt temeer voor medische gegevens." 

Klik hier voor het volledige artikel. | Bron: Zorgvisie

 
 
Update 11 augustus - Marktaandeel Windows 10 is > 3%
Bijna twee weken na de lancering van Windows 10 heeft het nieuwste besturingssysteem van Microsoft op desktops een marktaandeel van 3,55 procent. Dat meldt The Register op basis van data van StatCounter. Minder mensen gebruiken nu Windows 8: 3,46 procent. Windows 7 is nog steeds het meest populaire OS voor desktops, met een marktaandeel van 53,8 procent, gevolgd door Windows 8.1 met bijna 15 procent.
 
Update 7 augustus 2015:
Cybercriminelen van over de hele wereld lijken de lancering van Windows 10 aan te grijpen om internetgebruikers met malware te infecteren. Blijf alert op verdachte e-mails. Bij twijfel: neem contact met ons op. Klik hier voor het nieuwsbericht over de malafide updatebrichten.
 
Update 29 juli 2015:
Het standpunt van Promedico ICT BV (gericht aan Promedico VDF10 gebruikers) vindt u door hier te klikken.
 
Update 28 juli 2015:
Morgen (29 juli 2015) is het zover, Microsoft Windows 10 wordt beschikbaar gesteld aan een geselecteerde groep gebruikers. Deze groep "Insiders" zal als eerste de upgrade kunnen uitvoeren en zullen Microsoft van de nodige feedback voorzien. Vervolgens zal de uitrol wereldwijd worden gestart. Er zijn nog veel vragen vanuit de gebruikers. De antwoorden van Microsoft vindt u hier. Al met al is er nog geen bewezen betrouwbare versie van Windows 10 beschikbaar en zijn de gevolgen van het (te) vroeg upgraden naar Windows 10 niet te overzien. Wij raden u dan ook dringend aan (tezamen met bijvoorbeeld Pharmapartners) om te wachten met upgraden.
 
ICTaurus nieuwsbrief 13 juli 2015:

Het zal u niet ontgaan zijn in de media dat op 29 juli aanstaande de release van Microsoft Windows 10 zal plaatsvinden.

In eerste instantie komt per 29 juli a.s. Windows 10 beschikbaar voor deelnemers van het Insider programma. De verwachting is dat binnen enkele dagen daarna, als alle insiders hun feedback op de release hebben gegeven, Windows 10 beschikbaar komt voor alle in aanmerking komende apparaten met Windows 7 en Windows 8.1.

 

Windows 10 wordt op twee manieren voor de gebruiker beschikbaar gesteld te weten:

 

• Via de Windows updates. Gebruikers zijn in de gelegenheid gesteld zich aan te melden voor het reserveren van een gratis upgrade naar Windows 10 via de app Get Windows 10. Deze gratis upgrade is tot één jaar na het op de markt komen van Windows 10 beschikbaar.
• Windows 10 upgrade kan verkregen worden door een zelf te downloaden ISO bestand. Dit vergt meer technische kennis en wij adviseren u ons bij installatie via deze weg altijd te betrekken.

 

Wat zijn de consequenties van deze gratis upgrade voor uw praktijkvoering?

 

Windows 10 is nog niet volledig doorgetest, dat betekent dat de software leveranciers van uw bedrijfspecifieke software (HIS-sen (denk ook aan bijvoorbeeld Welch Allyn), AIS-sen, MKB-oplossingen, etc.)  nog onderzoek moeten doen naar eventuele compatibiliteitsproblemen. 

Wij adviseren dan ook dringend  Windows 10 niet zonder overleg met ICTaurus, uw IT-dienstverlener, te installeren. Wij verwachten dat de installatie via het zelf te downloaden ISO bestand, dus niet via de app Get Windows 10,  meer technische kennis vergt en ook hier adviseren wij u om ons hierbij te betrekken.

Eventuele storingen voortvloeiend uit compatibiliteitsproblemen met Windows 10 zullen wij op basis van nacalculatie oplossen. De omvang van de probleemoplossing (en de bijbehorende kosten) is voor ons op dit moment ook nog niet te overzien. Microsoft beschikt niet over een allesomvattende lijst van alle mogelijke compatibiliteitsproblemen. Hiervoor moet per situatie onderzoek, in overleg tussen de betreffende software leveranciers en ICTaurus, worden gedaan.

Volgens onze informatie kan Windows 10 update niet uitgevoerd worden op pc’s die in een domein zijn opgenomen. Update van Windows 10 zal dan in ieder geval via een zelf te downloaden ISO bestand moeten worden uitgevoerd.

 

Ik maak gebruik van de preventieve en proactieve beheersdienst EVA, word ik behoed voor ongewenste installatie van Windows 10 door een van mijn medewerkers? 

 

Bij alle EVA klanten hebben wij via EVA beheer de app Get Windows 10  geblokkeerd middels ‘approved voor removal’.

 

Dat betekent dat uw medewerkers niet benaderd zullen worden door Microsoft zodra Windows 10 beschikbaar wordt gesteld en uw medewerker dus niet per ongeluk Windows 10 zal installeren. Een installatie via een te downloaden ISO bestand kunnen wij natuurlijk niet via EVA uitsluiten. Hier kiest een gebruiker heel bewust voor installatie van Windows 10 en zal de gebruiker dus heel actief bezig gaan om Windows 10 te installeren. Zoals al eerder gezegd;  dit vergt wel enige technische kennis van de gebruiker.

 

Krijg ik als EVA gebruiker later, na het vrijgeven van de uitrol Windows 10, alsnog de gratis versie Windows 10?

 

Ja, want via EVA beheer hebben wij de app Get Windows 10 geblokkeerd middels ‘approved voor removal’, zodra Windows 10 is goedgekeurd zullen wij via EVA beheer de app op ‘approved voor install’ zetten. Dan kunt u alsnog gebruik maken van de gratis versie, mits deze binnen een jaar na release datum van Microsoft wordt geïnstalleerd.

 

Ik maak gebruik van de ADA hosted desktop omgeving van ICTaurus (de online werkomgeving van ICTaurus)?

 

Binnen de ADA hosted desktop wordt er gebruik gemaakt van een server OS (besturingssysteem) in plaats van een cliënt OS. U heeft er dus in het geheel geen omkijken naar.

 

Heeft u nog vragen? Schroom dan niet onze supportafdeling te benaderen!

 

U kunt onze supportafdeling bereiken op 033-4508130 (optie 1) of  support@ictaurus.nl.