Support

26 jan 2015

Cybercriminaliteit & de meerwaarde van EVA en Backup Online


 

Europol waarschuwt voor een nieuwe vorm van computercriminaliteit: ransomware. Het gaat om virussen die je computer als het ware 'gijzelen'. Je moet geld betalen, anders worden al je bestanden vernietigd. Hoe voorkom je dat jouw computer gegijzeld wordt?

Vier vragen over deze nieuwe vorm van computercriminaliteit. Bron: RTL.nl.

Bij twijfel of bij besmetting; neem contact met ons op!

 

Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

1. Hoe werkt ransomware?
Het virus komt meestal binnen via een vage e-mail met een bijlage. Bekende voorbeelden zijn op het eerste gezicht betrouwbare afzenders als: PostNL, ABN Amro, bol.com, NVDA.

Als je de bijlage opent, versleutelt ransomware zonder dat je het in de gaten hebt al je belangrijke bestanden: je foto’s, tekstbestanden, muziek en films. Pas als al die bestanden 'gegijzeld' zijn door de cybercriminelen krijg je een waarschuwing. Er komt een aftelklok in beeld die aangeeft hoeveel tijd je hebt om losgeld te betalen om je bestanden weer terug te krijgen.

Je moet de crimineel betalen met Bitcoins. Als je dat niet doet, worden al je bestanden vernietigd. Er zijn al veel bedrijven en particulieren slachtoffer geworden van ransomware, meldt Europol. De schade loopt in de miljoenen en de daders zijn nauwelijks te pakken.

2. Hoe voorkom je besmetting met ransomware?

Het belangrijkste is om nooit mails te openen van afzenders die je niet kent of vertrouwt, zeker als de mailtjes onverwachts komen. Open ook nooit bijlages bij die mailtjes.

Zorg ervoor dat je regelmatig je antivirusprogramma bijwerkt. Houd ook updates van Windows goed bij. Voor je webbrowser, pdf-programma, java en flash geldt hetzelfde: controleer regelmatig of je nog de meest recente versies gebruikt.

-> Deze zaken worden met de dienst EVA van ICTaurus 24/7 gecontroleerd en proactief beheerd.

3. Wat kun je doen om de gevolgen van ransomware zo klein mogelijk te houden?
Maak regelmatig een back-up van al je belangrijke bestanden op een externe harde schijf die niet standaard aangesloten is op je computer. De ransomware zoekt bij een besmetting ook naar netwerkschijven en aangesloten usb-schijven die dan ook direct versleuteld worden. Ook opslag via de cloud is niet altijd veilig voor het virus.

-> Backup Online van ICTaurus zorgt voor een dagelijkse externe backup. Deze backup stelt je in staat de belangrijke bestanden terug te zetten en in combinatie met Acronis, dat uw volledige infrastructuur teruggezet kan worden naar het moment vóór de besmetting.

4. En wat als je computer al besmet is?

Wanneer de computer besmet is en de aftelklok loopt, dan kun je volgens Erik Remmelzwaal van DearBytes weinig meer doen dan je verlies nemen en de klok laten aftellen. Losgeld betalen in de vorm van Bitcoins vindt hij een slechte optie.

"De criminelen krijgen een beloning en zullen daarom door blijven gaan met het besmetten van computers. Je geeft de cybercriminelen wat ze willen", zegt Remmelzwaal. "Daarnaast doe je wel zaken met criminelen die je eerst hebben besmet met een virus. Je weet nooit zeker of je na betaling van het losgeld ook echt de sleutel krijgt om de encryptie ongedaan te maken." 

-> Backup Online van ICTaurus zorgt voor een dagelijkse externe backup. Deze backup stelt je in staat de belangrijke bestanden terug te zetten en in combinatie met Acronis, dat uw volledige infrastructuur teruggezet kan worden naar het moment vóór de besmetting.

Bij twijfel of bij besmetting; neem contact met ons op!

 

Het artikel van RTL is terug te lezen op: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/ransomware-zo-laat-je-je-computer-niet-gijzelen

Screenshot van een gegijzelde computer.