Nieuws & blogs

07 okt 2016

Gijzelen is hot


Het begon als een gewone doordeweekse avond…

Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Bron: BeveiligMij.nl 


Eindelijk. De afwas is gedaan, de kinderen liggen op bed en tussendoor heb je ook nog een rondje hardgelopen. De avond is nu voor jullie, samen met je partner op de bank met een hapje en een drankje. Net wanneer je op de play-knop wilt drukken om je favoriete Netflix-serie te starten, wordt je opgeschrikt door de deurbel. Door het raam zie je een auto van PostNL staan. Je verwacht helemaal geen pakketje, maar toch loop je naar de voordeur waar een PostNL-medewerker geduldig staat te wachten.

 

Omdat je geen pakketje verwacht laat je de deurketting op de deur. De PostNL-medewerker groet je met een vrolijke “Goedenavond meneer, uw pakketje”. Verbaasd kijk je naar het pakket, je hebt toch niets besteld…? Ondanks je twijfel sluit je de deur om de deurketting te verwijderen. Wanneer je de deur weer opent, stormt een tweede persoon naar binnen. Stijf van schrik blijf je staan en voordat je ook maar iets kunt uitbrengen rent de man weer naar buiten. Verbaasd kijk je hoe beide mannen met piepende banden wegrijden.

 

Je trillende telefoon in je broekzak brengt je terug in de wereld. Beduusd beantwoord je het gesprek zonder te kijken wie het is. “Sir, we just stole your laptop, backup drive, ID and your wallet. If you want to have it back you have to pay us €500,-! If you do not pay within 24 hours, we’ll burn everything”. (Vertaling: “Meneer, we hebben zojuist uw laptop, back-upschijf, paspoorten en uw portemonnee gestolen. Als u het terug wilt hebben moet u €500,- betalen. Wanneer u niet binnen 24 uur betaald, zullen wij alles verbranden!”)

 
“Onwaarschijnlijk!” zal je denken, maar dit is wel wat er dagelijks vele malen gebeurd in Nederland. Digitaal wel te verstaan. Dit is wat ransomware met jouw gegevens doet! Met één klik alle gegevens kwijt, alle foto’s (van je kinderen, vakanties, geliefde enz.), alle documenten (Word, Excel) je hele administratie, alles!

 

"RANSOMWARE IS EEN CHANTAGEMETHODE OP INTERNET DOOR MIDDEL VAN MALWARE. LETTERLIJK VERTAALD BETEKENT RANSOM: LOSGELD. RANSOMWARE IS EEN PROGRAMMA DAT EEN COMPUTER (OF GEGEVENS DIE EROP STAAN) BLOKKEERT EN VERVOLGENS VAN DE GEBRUIKER GELD VRAAGT OM DE COMPUTER WEER TE ‘BEVRIJDEN’. BETALEN BLIJKT ECHTER NIET (ALTIJD) TOT ONTSLUITING VAN DE COMPUTER TE LEIDEN, ZO WAARSCHUWT DE NEDERLANDSE OVERHEID."
Bron: Wikipedia

 

Omdat ransomware een snelgroeiend probleem is en het niet de vraag is of je slachtoffer wordt maar eerder wanneer, willen wij je alles vertellen over ransomware. Daarom plaatsen wij deze maand een aantal blogs waarin wij de volgende vragen gaan beantwoorden:

 

Is ransomware een nieuwe dreiging?

Hoe wordt er geld verdient aan ransomware?
Waarom is ransomware succesvol?
Wat is de relatie tussen ransomware en de meldplicht datalekken?
Is een back-up voldoende in de strijd tegen ransomware?
Hoe kun je je beschermen tegen ransomware?


Overigens is de officiële Nederlandse term voor ransomware gijzelsoftware. Zoals met meerdere Engelstalige woorden is ransomware inmiddels zo ingeburgerd dat we in deze serie praten over ransomware.