Support

10 apr 2019
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Brigitte

Wordt uw besturingssysteem straks niet meer ondersteund?

 

In januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteuning van besturingssystemen Windows 7 en Windows Server 2008. Er komen dan geen beveiligingsupdates meer uit en ook de technische ondersteuning door Microsoft vervalt. Gebruikt u deze systemen? Dan brengt dat grote risico’s voor uw organisatie mee. 

 

10 apr 2019
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Vijf kaakchirurgen van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) begonnen eind vorig jaar een eigen zelfstandig behandelcentrum. ICTaurus richtte de ICT-omgeving in voor Haaglanden Clinics.

 

17 dec 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Op dit moment hebben we meerdere vacatures. Klik hier !

07 okt 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

 

Microsoft heeft de uitrol van de Windows 10-update stopgezet voor al zijn gebruikers. Ook de EVA-beheerders van ICTaurus hebben maatregelen getroffen en de update niet geautoriseerd, waardoor deze op de door ICTaurus proactief beheerde systemen van de gebruikers niet is geactiveerd. 

 

Aanleiding is een aantal meldingen van gebruikers die merkten dat hun bestanden na de update zijn verdwenen.

Het techbedrijf maakte de update voor Windows 10 deze week beschikbaar. De update geeft gebruikers onder meer toegang tot de Your Phone-app. Daarmee kunnen zij sms'jes en foto's van Android-smartphones op hun computer bekijken.

 

Een aantal gebruikers dat de update heeft geïnstalleerd, merkte na afloop dat bestanden waren verdwenen. De documenten waren ook niet terug te vinden in een oude versie van Windows, een back-up die de software automatisch maakt na de installatie van een nieuwe versie. 
Hoeveel mensen met de problemen te kampen hebben, is niet duidelijk. Microsoft spreekt op zijn website alleen van "geïsoleerde meldingen".

Microsoft roept gebruikers die de update gedownload hebben op om deze nog niet te installeren. Ook zegt het bedrijf met meer informatie te komen zodra een nieuwe versie van de Windows 10-update beschikbaar is.

 

Bron: nu.nl

19 sep 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Bron: nu.nl 

Gijzelsoftware blijft ook de komende jaren de grootste dreiging op het gebied van internetfraude, zo schrijft de internationale politieorganisatie Europol in zijn jaarlijkse rapport rond cyberdreigingen. Het gebruik van zogenaamde ransomware is daarmee populairder dan andere vormen om via het internet geld te stelen, zoals Trojaanse paarden.

30 jul 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Vanaf 9 februari 2019 dient iedere verpakking van een receptplichtig geneesmiddel in Europa een uniek serienummer (2D-barcode) te hebben, dat is vastgelegd in een centrale database. Apotheken mogen alleen nog medicijndoosjes met geldige serienummers uitgeven. Vóór de terhandstelling aan de patiënt dient de authenticiteit van de verpakking te worden vastgesteld. Dit is een maatregel tegen vervalsing uit de verordening Falsified Medicines Directive (FMD) van de Europese Commissie.

03 jul 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Onderstaande is van toepassing voor huisartsenpraktijken met Promedico VDF als HIS:

Het niet verschijnen van de inhoud bij het openen van de Promedico VDF helpfile, is het gevolg van een recente Windows update (mei 2018). Het betreft een security update, welke echter als (onbedoeld) neveneffect heeft dat help files, welke op een netwerk share staan (op server, niet lokaal op pc zelf) niet langer kunnen worden geopend (inhoud blijft leeg). Het blijkt inmiddels dat de meest recente updates (juni 2018) hebben het probleem helaas nog niet opgelost.Meer info is hier te vinden:
Borncity
Reddit 


De 'oplossing' met 'mklink' (uit eerste link) is eigenlijk geen oplossing, alleen een 'workaround'. Het is voor de IT-dienstverleners ondoenlijk om dit bij alle VDF klanten op die manier (tijdelijk) te implementeren.
Ook het verwijderen van de bewuste update(s) is niet aan te raden, daar deze ook de nodige andere beveiliging issues oplost.

Het is vooralsnog op dit moment wachten op een oplossing vanuit Microsoft voor deze vervelende bug.

11 mei 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Duizenden keren is de kreet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) inmiddels gehoord, gezien, geschreven en gebruikt om stress te veroorzaken.

Zal 25 mei 2018, de dag dat het dan echt allemaal gaat gebeuren, uitgroeien tot een 9/11 beleving en kan iedereen zich jarenlang nog herinneren waar hij / zij was op dat moment? 

28 mrt 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

In Joure bundelen zeven huisartsen sinds kort de krachten in een gloednieuw medisch centrum. ICTaurus realiseerde een bijpassende IT-infrastructuur en voorkomt nu met monitoring dat kleine kwaaltjes uitgroeien tot digitale gezondheidsproblemen, vertelt huisarts Hergen Tiems. Want voorkomen is altijd beter dan genezen, ook als het om pc’s, servers en netwerkverbindingen gaat!

16 mrt 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

De afgelopen periode zijn er werkzaamheden op de e-mail servers van ICTaurus uitgevoerd. Deze werkzaamheden waren nodig ter vernieuwing van de onderliggende infrastructuur.

12 feb 2018
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Recent zijn we opgeschrikt door het nieuws dat in vrijwel alle processoren van desktops, laptops en servers kwetsbaarheden zitten, waardoor het mogelijk is om hierop code uit te voeren, zonder medeweten van de eindgebruiker.

29 jan 2018
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

Chipfabrikant Intel belooft dit jaar een hardwareoplossing uit te brengen voor de processorlekken Spectre en Meltdown. 
Dat maakte het bedrijf bekend na de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Een oplossing op hardwareniveau zou geen speciale software nodig hebben om het lek te dichten.

 

De nieuwe hardware zal "Spectre en Meltdown aanpakken", aldus Intel-CEO Brian Krzanich. Het is niet duidelijk wanneer de aangepaste hardware dit jaar precies zal verschijnen.

 

Het bedrijf beloofde onlangs dat het beveiligingslek deze maand zal worden gedicht in alle recente chips via  software-updates. Deze software bleek onlangs echter voor technische problemen te zorgen.

Bron: www.nu.nl

 

ICTaurus houdt voor u de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zodra meer duidelijkheid is over de datum waarop de hardwareoplossing beschikbaar is en hoe deze op uw apparatuur toegepast kan worden, zullen we u daarover informeren.

05 dec 2017
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Uitwisseling van informatie is cruciaal in de zorg. Vaak is die informatie, zoals patiëntgegevens, zeer privacygevoelig. Je moet er toch niet aan denken dat die gegevens in verkeerde handen vallen?! Bent u zich ervan bewust welke gegevens met wie u deelt? Stuurt u het mailtje naar de juiste persoon of heeft u per ongeluk de verkeerde 'Hans' in Outlook geselecteerd?

18 aug 2017
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

In de dagelijkse drukte van een huisartsenpraktijk kan een soepel werkende IT-omgeving de werkdruk sterk verlichten. Huisartsenpraktijk Korte Geer in Leusden is nog dagelijks blij met de oplossingen van ICTaurus. Praktijkmanager Sandra Rijnders vertelt waarom.

01 aug 2017
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

In tien jaar tijd maakte welzijnsorganisatie Sigma in Nijkerk een flinke groeispurt door. Hoogste tijd dus om ook de IT-omgeving een update te geven. IC Taurus kwam als beste aanbieder uit de bus, vertelt administratief medewerker Agnes Kosznai. “Een partij die veel aandacht voor ons heeft.’’

27 jun 2017
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Bron: VNO NCW | Forum | Link naar originele artikel
Na WannaCry is de hele wereld toch wel gewaarschuwd? En houdt iedereen zijn computers veilig? Nou… Je kunt echt nooit voorzichtig genoeg zijn als het om cybersecurity gaat. Want criminelen vinden gaten in je beveiliging zo. Dit kun je doen om dat te voorkomen.

 

 

09 mei 2017
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Beste ADA gebruiker,

Het is u waarschijnlijk al opgevallen dat de look en feel van de inlogschermen op het ADA Platform wat gewijzigd zijn. Dit heeft alles te maken met de voorbereidingen die wij treffen om het ADA Platform te voorzien van de allerlaatste software en te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een hosted platform geschikt voor toepassing binnen de gezondheidszorg en het MKB.

01 mei 2017
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Microsoft stopt op 10 oktober 2017 met de ondersteuning van Office 2007.

15 feb 2017
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

 

Ransomware is een snelgroeiend probleem, de vraag is niet of je slachtoffer wordt maar eerder wanneer! In dit dossier vertellen wij je alles over ransomware. In de onderstaande artikelen worden de grootste vraagstukken beantwoordt.

10 feb 2017
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

Elk Windows-product heeft een levenscyclus. De levenscyclus begint wanneer een product wordt uitgebracht en eindigt wanneer het niet langer wordt ondersteund. Aan de hand van de belangrijkste datums in deze levenscyclus kunt u beslissen wanneer u upgrades moet uitvoeren of andere wijzigingen aan uw software moet aanbrengen.

 

Beëindiging van de ondersteuning

 

Beëindiging van de ondersteuning verwijst naar de datum waarop Microsoft niet langer automatisch herstel, updates of online technische ondersteuning biedt. Dit is het moment om te controleren of u de meest recente update of servicepack hebt geïnstalleerd. Zonder ondersteuning van Microsoft ontvangt u geen beveiligingsupdates om uw pc te beschermen tegen virussen, spyware en andere schadelijke software voor het stelen van uw persoonlijke gegevens. Raadpleeg Microsoft-ondersteuningslifecycle voor meer informatie.

 

De ondersteuning van Microsoft Windows Vista eindigt op 11 april 2017.

 

Bron en meer informatie: https://support.microsoft.com/nl-nl/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

 

06 feb 2017
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Niets is zo irritant als spam!

Spam zijn berichten die ongewenst en in bulk zijn verstuurd. Het ongewenste karakter geeft al aan waarom velen deze niet wensen te ontvangen. Criminelen versturen spam in grote hoeveelheden tegelijk, in de hoop dat iemand de mail opent. Spamberichten zijn niet alleen irritant, ze zijn ook gevaarlijk. De mailvoorzieningen die ICTaurus aanbiedt zijn voorzien van de meest hoogwaardige spamfilters. Daarnaast zijn er nog een aantal praktische tips die je helpen om het aantal spamberichten te beperken.

 

 

Zo controleer je of een link veilig is!

Alleen al het bezoeken van een malafide website kan jouw computer, tablet of telefoon infecteren met malware. Cybercriminelen richten zich steeds vaker op jou als gebruiker en proberen je te verleiden op valse links te klikken. Het is dus belangrijk dat je een link kan analyseren om de betrouwbaarheid ervan te kunnen bepalen.In de aflevering "Veilig internetten" van onze e-learning zit een linktest waarbij we je leren hoe je betrouwbare links van valse kunt onderscheiden. Maak een demo-account aan van deze e-learning en je kan de aflevering "Veilig internetten" volledig en gratis doorlopen. U leest hier alles over op de website ictaurus.beveiligmij.nl.

29 dec 2016
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

 

Zorg Messenger is een communicatieoplossing, die speciaal ontwikkeld is voor de zorgsector. Zorgprofessionals krijgen hiermee de mogelijkheid om eenvoudig en veilig te communiceren met collega’s, patiënten, cliënten, lokale overheidsinstanties en andere partners binnen de zorgketen. Zij kunnen met hun pc, tablet of smartphone veilig mailen en chatten. Zorgverleners kunnen met de Zorg Messenger op een laagdrempelige, snelle en vooral veilige wijze communiceren en hebben hierbij de keuze uit mail of messaging (ook wel chat genaamd).

 

28 dec 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

In 2016 zijn bijna 5500 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

15 dec 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

Bron: www.nu.nl

Een deel van de Nederlandse zorginstellingen voldoet niet aan een minimale privacynorm. Wel is er in de sector steeds meer aandacht voor goede beveiliging van patiëntgegevens. 
Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau PBLQ in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat donderdag is gepubliceerd.

17 okt 2016
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Windows krijgt tweede 'patch tuesday' : Microsoft gooit zijn patchdistributie op de schop om Windows-onderhoud te vereenvoudigen. Daarvoor introduceert de leverancier een tweede maandelijkse patchdag.

07 okt 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Het begon als een gewone doordeweekse avond…

05 aug 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van alle cyberaanvallen veroorzaakt worden door menselijk falen. Hoe voorkom je dat medewerkers in de val lopen van cybercriminelen?

06 jul 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Bron: RSA / AVNET

Tegenwoordig zijn cyberaanvallen aan de orde van de dag.
Cybercriminelen vinden steeds nieuwe, betere manieren om bij uw
data of systemen te komen. Veel organisaties zijn op de hoogte van het
bestaan van hackers en maken dan ook gebruik van firewalls en antivirus.
Helaas realiseren veel bedrijven zich niet dat laptops en desktops interne
risico’s met zich meebrengen.
Ontwikkelingen als Bring Your Own Device (BYOD) en het nieuwe
werken zorgen voor een groeiend aantal laptops en desktops
binnen organisaties van alle grootten. Medewerkers nemen
laptops mee naar andere locaties, delen documenten op allerlei
verschillende manieren en ontvangen e-mails.
Met een groeiend aantal endpoints, wordt het voor de organisatie
steeds moeilijker om veiligheid te garanderen. Slechts 35% van
de medewerkers geeft aan dat ze zich verantwoordelijk voelen
voor data security, terwijl zij juist degenen zijn die uw data veilig
moeten bewaren en gebruiken. Dit artikel beschrijft de vijf
belangrijkste beveiligingsrisico’s om rekening mee te houden.

Stuurt u ons aub een e-mail (sales@ictaurus.nl) als de plaatjes niet goed leesbaar zijn op uw scherm of als u het gehele e-book wilt ontvangen?

1) USB-Sticks

Bedreiging 1) USB Sticks

 

2) Verouderde software

 

3) Illegaal downloaden

 

4) Onbeveiligde WiFi

 

5) Geen overzicht

 

 

Wilt u meer inzicht in de diensten die ICTaurus kan bieden om deze beveligingsrisico's te beperken en daarmee downtime uw organisatie te voorkomen?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

- ICTaurus Security Baseline,

preventief en proactief beheer d.m.v. EVA,

een veilige cloudoplossing d.m.v. ADA

het verhogen van het beveiligingsbewustzijn,

- een professionele WiFi-oplossing

 

Neemt u dan contact met ons op: 

sales@ictaurus.nl of 033-4508130 (optie 3)

 

29 jun 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

CSC heeft het volgende nieuwsbericht geplaatst over de combinatie Microsoft Windows 10 en MicroHIS X:

29 jun 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Op maandag 27 juni heeft PharmaPartners het volgende nieuwsbericht verstuurd over de combinatie Microsoft Windows 10 en Pharmacom:

15 jun 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

"Een softwarematige patch is een klein stukje software dat door de uitgever van software gebruikt wordt om fouten op te lossen of updates uit te voeren aan zijn software."

07 jun 2016
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Een blog van ICTaurus directeur Nico de Bie:

Cybercrime: u moet nu echt iets aan security gaan (laten) doen…

 

"Wij worden zelf een beetje zenuwachtig van dit soort teksten. U inmiddels ook? Wij worden dagelijks vanuit vele hoeken en gaten bestookt met cybercrime verhalen en vooral met de vraag:  ‘heb je genoeg aan veiligheid gedaan’. Ja, zeg ik dan. Wij hebben onze zaakjes heel goed op orde en dan leg ik uit welke maatregelen we intern getroffen hebben. ‘En jullie klanten dan’, komt er dan achteraan. En dan moet ik tot mijn spijt toegeven dat er nog talloze gezondheidscentra, huisartsenpraktijken en apotheken zijn die er nog niet alles aan gedaan hebben om het veiligheidsniveau van hun IT systeem te verhogen. Gelukkig zijn er ook al velen bereid geweest om  te investeren in veiligheid door onze adviezen, voorstellen en maatregelen over te nemen.

 

Ik ben ervan overtuigd dat het bij cyberrisico’s vooral gaat over dienstverlening. Over het helpen van gebruikers hun IT infrastructuren en het databeheer zo veilig mogelijk te maken. En om bewustwording te creëren.

 

Er zijn inmiddels verzekeringen op de markt met ‘Cyberdekking’. Maar wat is eigenlijk de schade  die een cyberaanval kan veroorzaken? Wat kost het als een crimineel uw data versleutelt? En wat doen we als hij vraagt om ‘losgeld’ zodat u weer toegang kunt krijgen tot uw eigen originele data (dit zijn praktijken die nu, vandaag de dag in Nederland voorkomen). Het verzekeren tegen cybercrime is een risico dat moeilijk is uit te drukken in geld. Hoe bereken je bijvoorbeeld de schade als na een aanval gevoelige informatie op straat komt te liggen? Zowel financiële schade als imagoschade.

 

Uiteindelijk zal het bij cybercrime net zo zijn als met fietsen: de fiets met het grootste slot wordt als laatste gestolen.

 

 

En wat doen wij dan voor onze klanten als het over beveiliging gaat?

Het beveiligingsfundament dat wij aan onze gebruikers leveren bestaat uit een goede backup, de ICTaurus Security Baseline (ISB) in combinatie met Essential Vision & Awareness (EVA):

- op een ‘diep’ systeemniveau worden alle mogelijke ‘best practices’ beveiligingen aan gebracht;

- het systeem wordt 24*7*365 gemonitord;

- toplevel anti-malware software is geïnstalleerd;

- het systeem wordt continue pro-actief beheerd zodat het altijd up-to-date is.

100% bescherming tegen cybercrime kunnen we daarmee niet geven, maar we doen er alles aan wat we kunnen.

Al met al een flink slot!

 

 

Het (grootste) beste slot kunnen we echter aanreiken door middel van onze dienst AnyDeviceAnywhere (ADA), een totaaloplossing waarmee de hoogste enterprise-beveiligingsstandaarden beschikbaar worden gesteld voor MKB, huisartsen- en fysiotherapiepraktijken en welzijnsorganisaties. "

01 jun 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

ICTaurus is altijd op zoek naar de beste virusscanner om het systeem van de gebruiker zo goed mogelijk te beschermen tegen hedendaagse bedreigingen.

25 mei 2016
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

 

Presenteerblaadje:

 

Wat als: De beveiligingsmaatregelen voor uw organisatie zo optimaal mogelijk zijn getroffen  (bijvoorbeeld door middel van EVA (in combinatie met ISB) of ADA) op IT-gebied getroffen zijn, maar vervolgens inbrekers uw gegevens alsnog op een presenteerblaadje krijgen?

Bij het schrijven over beveiligingsrisico's moet ik altijd denken aan de commercial van Centraal Beheer met de titel : "Welkom".

 

Is dat niet precies hoe we vaak als computergebruiker bewust of onbewust met onze gegevens omgaan? Beveiligingsbewustzijn is bij vele bedrijven nog onderbelicht, maar mag zeker niet ontbreken in de bedrijfsplannen.

 

 

Aansluitend op de commercial van Centraal Beheer:

De risico’s van Internet of Things


Een koffiezetapparaat dat het WiFi-wachtwoord van de huiseigenaar onthult, een babyfoon die kan worden bediend door kwaadwillenden. De verbinding van ons huis met internet wordt steeds normaler, echter het brengt ernstige bedreigingen met zich mee. Dat stellen onderzoekers van Kaspersky Lab vast na onderzoek van een selectie van de nieuwste Internet-of-Things (IoT) producten. Houd bij het kiezen van slimme apparaten rekening met de veiligheidsrisico’s, zo luidt het advies van IT-professionals!

 

Surviving Internet of Things (Kaspersky)

19 mei 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

Beveiligingsbewustzijn, EVA en ISB: een solide beveiligings combinatie.

 

ISB (ICTaurus Security Baseline/Beleid): de complexe, doordachte verzameling van aan elkaar gerelateerde beveiligings instellingen op een ‘diep’ systeemniveau. EVA monitort en beheerd 24*7*365, signaleert, geeft tijdig ‘Alerts’, ‘Self healing’ en zorgt d.m.v. slimme HIS gerelateerde updates voor goed beheerde systemen. EVA  en ISB vormen samen met onze beheerders een ijzersterk team. Nu nog werken aan het BEVEILIGINGSBEWUSTZIJN voor de versterking van de zwakste schakel:  ‘de mens’.

 

Op het gebied van veilig internetten betekent dit voor u:

EVA: preventief en proactief beheer van browser(updates), antivirussoftware en firewall (hard- en software). Daarbij wordt actief gestuurd op gepland afsluiten en herstarten PC’s en servers

ISB: er is sprake van wachtwoordbeleid, op werkstations wordt bij in activiteit schermbeveiliging en vervolgens slaapstand geactiveerd.

10 mei 2016
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

 

Software is niet aan slijtage onderhevig; eenmaal geïnstalleerd en werkend opgeleverd zou het eindeloos zijn werk moeten kunnen doen.

Waarom dan steeds dat gedoe over gaten en lekken in software? Het gaat eigenlijk over onvolkomenheden, foutjes en kwetsbaarheden die misbruikt kunnen worden om toegang te verkrijgen tot gegevens en zelfs complete systemen. De grote softwaremakers zijn zich hiervan terdege bewust, zijn zelf steeds op zoek naar die kwetsbaarheden en leveren stukjes software (patches) die de kwetsbaarheden moeten oplossen.

 

Die patches moeten wel geïnstalleerd worden. Feitelijk moet je dus elke dag alle pc’s en servers langs om de patches te installeren. En hoe weet je nu of alle patches zonder meer geïnstalleerd mogen worden. Hoe vervelend is het als na een patch het systeem niet meer naar behoren werkt. Gelukkig heeft ICTaurus hiervoor een geavanceerd beheersysteem: EVA heeft als een van haar taken ‘patches installeren’, maar ook ‘patches tegenhouden’ indien ze niet getest zijn in het betreffende systeem.

 

Op een ‘diep’ systeemniveau zijn er gelukkig ook maatregelen mogelijk die ervoor zorgen dat ten gevolge van kwetsbaarheden in software, niet zonder meer alles op een systeem om zeep geholpen kan worden. ICTaurus heeft hiervoor de ISB (ICTaurus Security Baseline) geïntroduceerd. Samen met EVA en onze pro actieve beheerders een ijzersterk team in het gevecht tegen cyber-criminaliteit.

29 apr 2016
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

 

Een blog over Security Awareness door Martijn van Westerneng

 

Als 14-jarig ventje kreeg ik een vakantiebaantje in het staalconstructiebedrijf van mijn oom. Ik kan me de 1e werkdag nog prima herinneren, naast een overall kreeg ik een paar veiligheidsschoenen, een helm, een veiligheidsbril, oordoppen en handschoenen. Alles ook nog eens aan de grote kant. Mijn eerste gedachte was, nogal een overbodige outfit voor het vegen van de werkplaats en het onkruid wieden op het buitenterrein. Later, toen ik mee mocht op montage en in de werkplaats andere klusjes op mocht knappen, bleken de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) pure noodzaak.

11 apr 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Logische vraag. Versleuteling klinkt immers goed. Maar is het ook veilig genoeg om medische gegevens te versturen via WhatsApp? Het antwoord: nee. Onderstaand wordt uitgelegd waarom.

Bron : VvAA (www.mobiledoctors.nl)

07 apr 2016
Categorie: Actueel
Ingezonden door: Martijn

Jouw tandenborstel leen jij waarschijnlijk nooit uit, zelfs niet aan je partner.

Waarom zou je dan wél je persoonlijke wachtwoord aan iemand anders geven?

Niemand heeft het recht om jouw wachtwoord te weten. Niemand!

Beschouw je wachtwoord als je tandenborstel.

Wat te doen? Verander je wachtwoord als iemand hem kent.

 

16 mrt 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Is mijn HIS leverancier inmiddels klaar voor Windows 10?

Als u met Promedico ASP en VDF 10, CGM Huisarts/Apo, Medicom of Omnihis werkt dan hebben de HIS leveranciers groen licht gegeven voor het installeren van Windows 10.

Apotheken die met Pharmacom werken, worden door PharmaPartners aangeraden nog even te wachten. Dat geldt ook voor Microhis praktijken, hiervoor is ook nog geen akkoord gegeven voor Windows 10.

 

Moet mijn hardware aan bepaalde eisen voldoen?

Er zijn inderdaad door Microsoft een aantal voorwaarden gesteld waaraan de hardware moet voldoen voor Windows 10. De configuratie eisen vind u door hier te klikken: Systeemeisen voor Windows 10 .

Voor de door ICTaurus geleverde Dell desktops (PC’s) geldt het volgende:

Niet geschikt voor een upgrade van Windows 7 naar Windows 10:

DELL Optiplex 760

DELL Optiplex 780

DELL Optiplex 390

 

De pc’s type DELL Optiplex 790 zijn door DELL niet getest met Windows 10 en door Dell wordt dan ook geen garantie gegeven dat deze pc’s naar behoren werken met Windows 10.

Wel geschikt voor een upgrade naar Windows 10:

DELL Optiplex 7010

DELL Optiplex 7020

DELL Optiplex 3010

DELL Optiplex 3011 AIO

DELL Optiplex 3020

DELL Optiplex 3030 AIO

DELL Optiplex 9020

 

Voor de door ICTaurus geleverde Dell Laptops geldt het volgende:

 

Niet geschikt voor een upgrade van Windows 7 naar Windows 10:

DELL Latitude E5510

DELL Latitude E5520

 

Wel geschikt voor een upgrade naar Windows 10:

DELL Latitude E5250

DELL Latitude E5450

DELL Latitude E5530

DELL Latitude E5540

DELL Latitude E5550

DELL Latitude E3330

DELL Latitude E3540

DELL Latitude E3550

 

Verder is het advies om voor de randapparatuur altijd met de laatste versie software / drivers te werken voordat Windows 10 wordt geïnstalleerd.

Specifiek voor uw Welch Allyn ECG, Spiro en/of ABPM apparaat zal de pc / laptop met Welch Alyn  CardioPerfect versie 1.6.6 moeten zijn voorzien. Zowel uit onze tests en uit tests van de leverancier is gebleken dat dan alles werkt onder Windows 10.

 

Kan ik zelf naar Windows 10 upgraden?

ICTaurus’ advies is om voor wat betreft uw zakelijke omgeving ons bij het upgraden naar Windows 10 te betrekken. Wij kunnen dan bepalen wat wel en niet wordt geüpgraded, daarnaast kunnen wij met een ”ISO bestand” grote downloads voorkomen (vraagt enige technische kennis) en schakelen wij na installatie nog een aantal zaken uit binnen Windows die met privacy te maken hebben.

 

Ik maak gebruik van EVA. Kan ik zelf de Windows 10 upgrade uitvoeren?

Bij alle EVA klanten hebben wij via EVA beheer de app  ‘Get Windows 10’ geblokkeerd middels ‘approved voor removal’

Dat betekent dat u of uw medewerkers niet actief op de pc benaderd worden door Microsoft voor het installeren van Windows 10. Voordeel hiervan is dat uw medewerkers niet zonder meer zelf aan de gang zullen gaan om Windows 10 te installeren. Het installeren van Windows 10 zal via een te downloaden ISO bestand uitgevoerd moeten. Dat kunt u zelf actief doen maar vergt wel enige technische kennis. Ons advies is om contact met ons op te nemen en de upgrade door ons uit te laten voeren. Zie ook Kan ik zelf naar Windows 10 upgraden?

 

Ik wil na 29 juli a.s. mijn verouderde pc laten vervangen. Kan ik dan nog een gratis upgrade Windows 10 op mijn nieuwe pc installeren?

Vanaf 14 maart 2016 leveren wij in principe alle pc’s met Windows 10 PRO. Behalve voor klanten die gebruik maken van Pharmacom en Microhis.

In onderstaand overzicht kunt u zien hoe lang Microsoft de besturingssystemen ondersteunt:


 

Tot slot:

De tijd die ICTaurus besteedt aan het upgraden wordt als installatie gezien en op basis van nacalculatie in rekening gebracht. De installatiewerkzaamheden worden altijd in overleg met u gepland. In sommige gevallen kan dat via remote en andere gevallen zullen wij op locatie komen.

Storingen die opgelost moeten worden na installatie Windows 10  en niet binnen onze  dienst Remote –en Telefonische ondersteuning opgelost kunnen worden, worden op basis van nacalculatie uitgevoerd.

Mocht blijken dat na de upgrade naar Windows 10 iets niet goed gaat en onder Windows 10 niet hersteld kan worden dan is het binnen 30 dagen mogelijk om een rollback te doen en naar het oude besturingssysteem terug te gaan.

Wij vertrouwen erop u voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact op met onze support afdeling op werkdagen te bereiken tussen 08.00 – 17.00 uur,  033 – 450 8130 of  support@ictaurus.nl.

 

10 mrt 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Een Cryptolocker is een truc van hackers om geld mee te verdienen. Door middel van een website of een e-mail met een bijlage wordt een script toegestuurd dat op de achtergrond bestanden versleutelt en deze bestanden daarmee ontoegankelijk maakt. De hackers geven je daarna de optie om tegen betaling de bestanden weer vrij te geven. Daarmee zijn de bestanden dus eigenlijk gegijzeld.

In de afgelopen maanden heeft ICTaurus dit virus regelmatig voorbij zien komen. Een waarschuwing aan u en uw collega's / medewerkers is dus zeker op zijn plaats. 

 

E-mail met bijlage
Het lastige aan Cryptolockers is dat deze lastig te herkennen zijn. Ook niet altijd door antivirussoftware. Het is belangrijk goed op te letten welke-mails u ontvangt en welke bijlagen u opent. Herkent u een afzender niet, maar ontvangt u wel een e-mail met bijlage (dit kan bijvoorbeeld een Word document, ZIP of EXE bestand zijn), open de bijlage dan NIET. Is het inderdaad een bestand waarin de Cryptolocker zich bevindt, zal dit het script in werking zetten en uw bestanden gaan versleutelen.

 

Beperk toegang tot bestanden voor gebruikers
Stel dat iemand toegang heeft tot alle bestanden op uw netwerk, dan zal het Cryptolockerscript al deze bestanden versleutelen en ontoegankelijk maken! 

Realiseert u zich dus welke toegang individuele gebruikers nodig hebben en geef gebruikers alleen toegang tot mappen als ze daar ook echt toegang toe moeten hebben. Hebben gebruikers ook toegang tot externe schijven of bijvoorbeeld tot de back-up schijven, dan heeft u een serieus probleem op het moment dat een Cryptolocker wordt geactiveerd. Een back-up terugzetten vanaf deze media is dan niet meer mogelijk. Zorg dus ook altijd voor een "off-site"backup.

 

Weer toegang krijgen tot uw bestanden
In het geval dat uw bestanden zijn versleuteld kunt u enkel via een (onbesmette) back-up weer toegang krijgen tot uw bestanden.

Doorgaans bieden de hackers een optie aan de bestanden te decrypten (ontsleutelen) tegen een betaling. DOE DIT NIET! Betalen biedt u niet de gewenste uitkomst en zal u enkel beroven van het geëiste bedrag.

 

Wat te doen?

- Is uw systeem geïnfecteerd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op  033-4508130 (optie 1) om het script te stoppen om de schade te beperken.
- Waarschuw uw collega’s en medewerkers actief voor e-mails van onbekenden waarin u “uitgedaagd” wordt om de bijlage te openen. Open ze NIET en verwijder deze mails.
- Zorg dat gebruikers geen toegang hebben tot bestanden en mappen waar ze niet noodzakelijk bij hoeven. Dit geldt ook voor schijven en back-ups. Een eventueel geactiveerd script blijft dan beperkt tot alleen de bestanden waar de gebruiker bij kan.
- Zorg altijd voor een goede back-up (buiten de deur) van alle bestanden en zorg dat deze back-up veilig en ontoegankelijk is.
- Zorg voor een goede up-to-date virusscanner.

 

Benieuwd welke diensten we kunnen leveren om calamiteiten te voorkomen?

Neem contact met ons op via  sales@ictaurus.nl of  033-4508130 (optie 3).

 

 

Screenshot Cryptolocker 2016
Screenshot Cryptolocker 2016

 

25 feb 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

Cybercriminelen hebben zich in 2015 meer gericht op het stelen van persoonsgegevens en identiteiten dan het jaar ervoor. In totaal zijn er in 2015 maar liefst 707,5 miljoen gegevens gestolen. Dat meldt nu.nl op basis van informatie van beveiligingsbedrijf Gemalto.

23 feb 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in een open brief aan Raden van Bestuur van zorginstellingen in Nederland aandacht gevraagd voor de bescherming van patiëntgegevens. De toezichthouder benadrukt in haar brief dat het zorgvuldig omgaan met patiëntgegevens integraal deel uitmaakt van goede patiëntenzorg. “Een leidende rol van de Raad van Bestuur is hierbij onmisbaar”, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. “Vertrouwelijke omgang met patiëntgegevens is in de gezondheidszorg essentieel. Mensen hebben recht op bescherming van hun persoonsgegevens. Onzorgvuldigheid hierbij zou mensen bovendien kunnen afschrikken om tijdig hulp te vragen”.

25 jan 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

Functieomschrijving:
Wij zijn per direct op zoek naar een financieel administratief medewerker. In deze functie zal je samenwerken met de controller en ben je medeverantwoordelijk voor de financiële administratie. Je kunt hierbij denken aan de debiteuren- en crediteurenadministratie, het inboeken en maken van facturen, verwerken van bankmutaties en overig financieel administratief ondersteunende werkzaamheden. Ook op de afdelingen sales, de afdeling operations en de afdeling klantondersteuning kan je administratieve ondersteuning gevraagd worden.
Het betreft een functie voor 3 tot 4 dagen – 20 uur (flexibel in te vullen) binnen een dynamische, mensvriendelijke organisatie.

 

Wij vragen:
Voor deze functie zijn wij op zoek naar iemand met MBO+ werk- en denkniveau. Belangrijk is dat je enkele jaren financieel-administratieve ervaring hebt en enthousiast en met een proactieve oplossingsgerichte houding aan het werk gaat. Je hebt goede kennis van MS Office en het is een pré als je ervaring hebt met Profit van AFAS. Als persoon ben je te omschrijven als een betrouwbare harde werker, met een zelfstandige en productieve werkhouding. Onnodig te zeggen dat je aantoonbaar goed cijfermatig inzicht moet hebben en uiteraard altijd zéér nauwkeurig werkt.

 

Wij zijn een IT dienstverlener gericht op de 1e lijn gezondheidszorg (huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers) in heel Nederland. Voor meer informatie zie onze website: www.ictaurus.nl
Reageer door je motivatie met CV te mailen naar pbouman@ictaurus.nl.
Voor informatie bel 033-4508130 en vraag naar Peer Bouman of Wim van Asch.
Sluitingsdatum is 21 februari. Gesprekken zullen plaatsvinden vanaf 24 februari.

20 jan 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Geloof het of niet, maar anno 2015 is het wachtwoord 123456 nog steeds het meest gebruikt. Maar vergeet ook de doordachte qwerty en password niet.

Je zou toch denken dat de meeste mensen inmiddels wel de essentie van een goed wachtwoord doorhadden. Als we naar onderstaande lijst kijken blijkt niets minder waar. Deze 25 wachtwoorden zijn bijzonder populair, maar ook bijzonder slecht.

 

Slechtste wachtwoorden 2015
1) 123456
2) password
3) 12345678
4) qwerty
5) 12345
6) 123456789
7) football
8) 1234
9) 1234567
10) baseball
11) welcome
12) 1234567890
13) abc123
14) 111111
15) 1qaz2wsx
16) dragon
17) master
18) monkey
19) letmein
20) login
21) princess
22) qwertyuiop
23) solo
24) passw0rd
25) starwars

 

Goede voornemen voor 2016:Wijzig je wachtwoord(en)! 

18 jan 2016
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Ook levert Windows 10 de Windows Store veel meer omzet op dan Windows 8 dat deed. Windows 10 is nu op meer dan 200 miljoen apparaten actief, zo'n vijf maanden na de release. Dat is 140 procent sneller dan Windows 7 op dit punt van zijn levenscyclus en liefst 400 procent sneller dan Windows 8. Van de 200 miljoen actieve apparaten zijn er zo'n 22 miljoen die voor de rekening komen van bedrijven of educatieve initiatieven, meldde het bedrijf maandag in gepubliceerde cijfers waar ArsTechnica over schrijft.

Upgrade

Traditioneel gezien was de meest voorkomende manier waarop consumenten aan nieuwe versies van Windows kwamen, het kopen van een nieuw apparaat waarop een nieuwere versie stond geïnstalleerd. Dat is bij Windows 10 niet zo: gebruikers van Windows 7 en Windows 8 kregen de nieuwe versie als gratis upgrade aangeboden. Dat gaat later dit jaar waarschijnlijk nog meer nieuwe installaties opleveren, want dan wordt Windows 10 een aanbevolen update in plaats van een optionele.

Windows Store

Windows 10-gebruikers geven ook meer geld uit in de Windows Store, de plek waar apps voor Windows 10 gekocht kunnen worden. In december genereerde elk Windows 10-apparaat 4,5 keer zoveel omzet als elk Windows 8-apparaat deed.

26 nov 2015
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

"De digitale transformatie van bedrijven heeft grote gevolgen voor de manier waarop er met security wordt omgegaan. Door digitaler te werken en allerlei nieuwe kanalen te openen om klanten en partners beter van dienst te kunnen zijn, nemen de beveiligingsrisico’s toe. Cybersecurity is echter een uiterst complex vakgebied, en kan alleen slagen als zowel menselijke kennis als de gebruikte software regelmatige updates krijgen."

 

Door Matthijs Ros. Matthijs Ros (34) is hoofd cybersecurity binnen Capgemini Nederland. Hij is gespecialiseerd in de domeinen cybersecurity, intelligence en risk management. Bron: www.computable.nl

 

01 okt 2015
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Mensen kopen steeds vaker vervalste medicijnen via internet. De farmaceutische industrie gaat de strijd aan en introduceert een unieke blokjescode.

11 aug 2015
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

 
Update 11 augustus (2) - Privacy patiëntgegevens niet gewaarborgd na installatie Windows 10

"Wie Windows 10 installeert, geeft standaard toestemming om allerlei privacygevoelige gegevens naar Microsoft te verzenden.

Zorginstellingen en zorgprofessionals die Windows 10 gebruiken, lopen een reëel risico dat ze hierdoor handelen in strijd met de geldende wetgeving. Want het zijn niet alleen 'onschuldige' data die Microsoft verzamelt. Veel van de data zijn uitermate privacygevoelig. Niet alleen contact- en agendagegevens, maar ook surfgedrag, Wi-Fi-wachtwoorden, locatiegegevens en zelfs potentieel alle 'typing and inking data' (oftewel: alles dat getypt of anderszins in de computer ingevoerd wordt) worden standaard naar Microsoft verzonden. Bovendien worden foutrapporten, in voorkomende gevallen inclusief op de computer opgeslagen documenten van de gebruiker, automatisch verzonden. Hierbij komt nog dat Microsoft een Amerikaans bedrijf is. Volgens de Wbp mogen persoonsgegevens niet naar landen buiten de EU verzonden worden. Dit geldt temeer voor medische gegevens." 

Klik hier voor het volledige artikel. | Bron: Zorgvisie

 
 
Update 11 augustus - Marktaandeel Windows 10 is > 3%
Bijna twee weken na de lancering van Windows 10 heeft het nieuwste besturingssysteem van Microsoft op desktops een marktaandeel van 3,55 procent. Dat meldt The Register op basis van data van StatCounter. Minder mensen gebruiken nu Windows 8: 3,46 procent. Windows 7 is nog steeds het meest populaire OS voor desktops, met een marktaandeel van 53,8 procent, gevolgd door Windows 8.1 met bijna 15 procent.
 
Update 7 augustus 2015:
Cybercriminelen van over de hele wereld lijken de lancering van Windows 10 aan te grijpen om internetgebruikers met malware te infecteren. Blijf alert op verdachte e-mails. Bij twijfel: neem contact met ons op. Klik hier voor het nieuwsbericht over de malafide updatebrichten.
 
Update 29 juli 2015:
Het standpunt van Promedico ICT BV (gericht aan Promedico VDF10 gebruikers) vindt u door hier te klikken.
 
Update 28 juli 2015:
Morgen (29 juli 2015) is het zover, Microsoft Windows 10 wordt beschikbaar gesteld aan een geselecteerde groep gebruikers. Deze groep "Insiders" zal als eerste de upgrade kunnen uitvoeren en zullen Microsoft van de nodige feedback voorzien. Vervolgens zal de uitrol wereldwijd worden gestart. Er zijn nog veel vragen vanuit de gebruikers. De antwoorden van Microsoft vindt u hier. Al met al is er nog geen bewezen betrouwbare versie van Windows 10 beschikbaar en zijn de gevolgen van het (te) vroeg upgraden naar Windows 10 niet te overzien. Wij raden u dan ook dringend aan (tezamen met bijvoorbeeld Pharmapartners) om te wachten met upgraden.
 
ICTaurus nieuwsbrief 13 juli 2015:

Het zal u niet ontgaan zijn in de media dat op 29 juli aanstaande de release van Microsoft Windows 10 zal plaatsvinden.

In eerste instantie komt per 29 juli a.s. Windows 10 beschikbaar voor deelnemers van het Insider programma. De verwachting is dat binnen enkele dagen daarna, als alle insiders hun feedback op de release hebben gegeven, Windows 10 beschikbaar komt voor alle in aanmerking komende apparaten met Windows 7 en Windows 8.1.

 

Windows 10 wordt op twee manieren voor de gebruiker beschikbaar gesteld te weten:

 

• Via de Windows updates. Gebruikers zijn in de gelegenheid gesteld zich aan te melden voor het reserveren van een gratis upgrade naar Windows 10 via de app Get Windows 10. Deze gratis upgrade is tot één jaar na het op de markt komen van Windows 10 beschikbaar.
• Windows 10 upgrade kan verkregen worden door een zelf te downloaden ISO bestand. Dit vergt meer technische kennis en wij adviseren u ons bij installatie via deze weg altijd te betrekken.

 

Wat zijn de consequenties van deze gratis upgrade voor uw praktijkvoering?

 

Windows 10 is nog niet volledig doorgetest, dat betekent dat de software leveranciers van uw bedrijfspecifieke software (HIS-sen (denk ook aan bijvoorbeeld Welch Allyn), AIS-sen, MKB-oplossingen, etc.)  nog onderzoek moeten doen naar eventuele compatibiliteitsproblemen. 

Wij adviseren dan ook dringend  Windows 10 niet zonder overleg met ICTaurus, uw IT-dienstverlener, te installeren. Wij verwachten dat de installatie via het zelf te downloaden ISO bestand, dus niet via de app Get Windows 10,  meer technische kennis vergt en ook hier adviseren wij u om ons hierbij te betrekken.

Eventuele storingen voortvloeiend uit compatibiliteitsproblemen met Windows 10 zullen wij op basis van nacalculatie oplossen. De omvang van de probleemoplossing (en de bijbehorende kosten) is voor ons op dit moment ook nog niet te overzien. Microsoft beschikt niet over een allesomvattende lijst van alle mogelijke compatibiliteitsproblemen. Hiervoor moet per situatie onderzoek, in overleg tussen de betreffende software leveranciers en ICTaurus, worden gedaan.

Volgens onze informatie kan Windows 10 update niet uitgevoerd worden op pc’s die in een domein zijn opgenomen. Update van Windows 10 zal dan in ieder geval via een zelf te downloaden ISO bestand moeten worden uitgevoerd.

 

Ik maak gebruik van de preventieve en proactieve beheersdienst EVA, word ik behoed voor ongewenste installatie van Windows 10 door een van mijn medewerkers? 

 

Bij alle EVA klanten hebben wij via EVA beheer de app Get Windows 10  geblokkeerd middels ‘approved voor removal’.

 

Dat betekent dat uw medewerkers niet benaderd zullen worden door Microsoft zodra Windows 10 beschikbaar wordt gesteld en uw medewerker dus niet per ongeluk Windows 10 zal installeren. Een installatie via een te downloaden ISO bestand kunnen wij natuurlijk niet via EVA uitsluiten. Hier kiest een gebruiker heel bewust voor installatie van Windows 10 en zal de gebruiker dus heel actief bezig gaan om Windows 10 te installeren. Zoals al eerder gezegd;  dit vergt wel enige technische kennis van de gebruiker.

 

Krijg ik als EVA gebruiker later, na het vrijgeven van de uitrol Windows 10, alsnog de gratis versie Windows 10?

 

Ja, want via EVA beheer hebben wij de app Get Windows 10 geblokkeerd middels ‘approved voor removal’, zodra Windows 10 is goedgekeurd zullen wij via EVA beheer de app op ‘approved voor install’ zetten. Dan kunt u alsnog gebruik maken van de gratis versie, mits deze binnen een jaar na release datum van Microsoft wordt geïnstalleerd.

 

Ik maak gebruik van de ADA hosted desktop omgeving van ICTaurus (de online werkomgeving van ICTaurus)?

 

Binnen de ADA hosted desktop wordt er gebruik gemaakt van een server OS (besturingssysteem) in plaats van een cliënt OS. U heeft er dus in het geheel geen omkijken naar.

 

Heeft u nog vragen? Schroom dan niet onze supportafdeling te benaderen!

 

U kunt onze supportafdeling bereiken op 033-4508130 (optie 1) of  support@ictaurus.nl.

 

 

11 aug 2015
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Bron: Zorgvisie | Willem Balfoort

Wie Windows 10 installeert, geeft standaard toestemming om allerlei privacygevoelige gegevens naar Microsoft te verzenden. Dit houdt een aanzienlijk risico in voor zorgprofessionals en -bestuurders.

07 aug 2015
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

Bron: www.security.nl / Kaspersky Labs

29 jul 2015
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

27 jul 2015
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

26 jan 2015
Categorie: Archief
Ingezonden door: Martijn

 

Europol waarschuwt voor een nieuwe vorm van computercriminaliteit: ransomware. Het gaat om virussen die je computer als het ware 'gijzelen'. Je moet geld betalen, anders worden al je bestanden vernietigd. Hoe voorkom je dat jouw computer gegijzeld wordt?

Vier vragen over deze nieuwe vorm van computercriminaliteit. Bron: RTL.nl.

Bij twijfel of bij besmetting; neem contact met ons op!